Les fonts, com a punts del territori amb un accés a l’aigua més o menys permanent, han estat al llarg del temps protegides i arrengades pels humans per al seu ús. Alhora, la disponibilitat constant d’aigua en un ambient com el mediterrani, sovint molt sec, ha afavorit l’establiment de comunitats específiques, íntimament lligades a la presència d’aigua, i molt diferents de les dels seus voltants. Molses, falgueres i algues troben a les fonts un lloc adient per desenvolupar-se i proporcionen, al seu torn, refugi a una comunitat d’ invertebrats molt diversa. A més, les fonts són llocs visitats per altres animals del bosc mediterrani que les utilitzen com abeuradors, o fins i tot, com en el cas d’amfibis com el tòtil o la salamandra, com a llocs de reproducció.
Malauradament, la disminució de les precipitacions, l’augment de les temperatures i el constant increment de les extraccions d’aigua freàtica per a ús humà estan posant en perill la seva persistència i ja s’ha detectat una disminució dràstica dels cabals de moltes fonts, fins el punt que algunes s’han assecat.
Un article de revisió publicat a la revista Global Change Biology posa de manifest aquesta problemàtica. Detalla el funcionament de les fonts i la seva relació amb les característiques geològiques i hidrològiques de l’entorn, posa de relleu la gran biodiversitat que sustenten, i enumera les problemàtiques a les quals estan sotmeses actualment, com la disponibilitat cada cop més baixa d’aigua, l’empitjorament de la qualitat de l’aigua per excés de nitrats, o la contaminació creixent per compostos químics, fàrmacs i microplàstics. Finalment es proposen pautes per a la seva gestió i conservació, fent especial èmfasi en la importància de mantenir-les, sense malmetre les comunitats biològiques que s’hi desenvolupen.
Aquest treball, liderat per en Marcos Fernández-Martínez i n’Estela Romero del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), és el resultat d’un seminari internacional que es va celebrar a Mataró el passat mes de febrer i que va ser un punt culminant del Projecte Fonts, endegat ara fa 10 anys per la Delegació de la Serralada Litoral Central de la ICHN.
En el seminari van participar investigadors d’Itàlia, Suïsa, Portugal i de diferents universitats i centres de recerca de l’estat espanyol, va està finançat pel CREAF sota la iniciativa Severo Ochoa Synthesis Actions, i es va portar a terme a Can Boet, espai cedit per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Mataró en el marc del seu conveni amb la Delegació de la ICHN
Artícle original:
Fernández-Martínez, M., Barquín, J., Bonada, N., Cantonati, M., Churro, C., Corbera, J., Delgado, C., Dulsat-Masvidal, M., Garcia, G., Margalef, O., Pascual, R., Peñuelas, J., Preece, C., Sabater, F., Seiler, H., Zamora-Marín, J.M., Romero, E. (2023). Mediterranean springs: Keystone ecosystems and biodiversity refugia threatened by global change. Global Change Biology, e16997. DOI 10.1111/gcb.16997
Accès al text complet: https://doi.org/10.1111/gcb.16997
Contacte: Marcos Fernández-Martínez i Estela Romero
Il·lustració: Jordi Corbera