SEMINARIS
Cicle anual de conferències de divulgació científica a Can Palauet de Mataró
Els seminaris són una sèrie de conferències acompanyades, alguns cops, de tallers o sortides i centrades en un tema monogràfic que es porten a terme un cop l'any. Actualment s'organitzen conjuntament amb la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
SEMINARI 2024 – Prats i pastures, espais de biodiversitat
Els espais oberts, com ara prats i pastures, han sigut ecosistemes clau pel desenvolupament de les activitats humanes, primordialment la ramaderia extensiva. Tanmateix, aquests hàbitats han sigut, i encara són, llar d'infinitat d'organismes, que formen comunitats amb una diversitat biològica molt elevada. Malgrat això, l'abandonament de les activitats rurals tradicionals i l'esbiaixada concepció de valorar més altres hàbitats, com ara els boscos, està contribuint a la pèrdua d'aquests espais i la seva biodiversitat. Durant aquest seminari coneixerem la importància ecològica de prats i pastures a casa nostra, les seves espècies i les condicions en què la ramaderia resisteix en l'actualitat. Tot plegat ens ajudarà a entendre i conèixer el nostre patrimoni natural i què podem fer per protegir-lo.
SEMINARI 2023 – Mesures pal·liatives a la crisi ambiental
Les activitats humanes han alterat tots els racons del planeta provocant un canvi climàtic accelerat i un increment notable de les taxes de pèrdua de biodiversitat. Ambdós efectes són els màxims exponents dels problemes ambientals amb els que ens enfrontem actualment. Podem fer-hi res per revertir aquests problemes? O només podrem aplicar mesures pal·liatives? Ens hi podrem adaptar nosaltres i els altres organismes del planeta? Quin preu haurem de pagar? Intentarem respondre aquestes i moltes altres preguntes durant el cicle de conferències, on parlarem de decreixement, d’agricultura regenerativa, de mètodes de captura de diòxid de carboni, de l’ús de l’energia i de la restauració dels ecosistemes.
SEMINARI 2022 – Fenòmens naturals extrems: destruir per reneixer
La variabilitat és intrínseca a la natura. Malgrat això, determinats fenòmens escapen del que, a escala humana, tenim per costum d'anomenar normalitat. Aquests són els coneguts com a fenòmens extrems i sovint mal anomenats desastres naturals. Erupcions volcàniques, terratrèmols o mortalitats massives de determinats organismes en són exemples. Incendis, sequeres extremes, rierades i inundacions, són fenòmens extrems que es preveu que esdevinguin més intensos i freqüents en un futur proper a causa del canvi climàtic. Mitjançant les ponències d'aquest seminari monogràfic entendrem l'origen i les conseqüències d'aquests fenòmens, com ens afecten i què podem fer per minimitzar les seves conseqüències.
SEMINARI 2021 – Petits i poderosos: microorganismes i epidèmies
La humanitat ha evolucionat conjuntament amb els microorganismes, els ha fet servir i ha patit les seves conseqüències des de temps immemorials. Tanmateix, només ha sigut conscient de la seva existència des de fa relativament poc temps. Durant aquest seminari explorarem la capacitat que tenen els microorganismes per ajudar-nos, controlar poblacions animals i vegetals, així com emmalaltir-nos. El COVID-19 és només un petit exemple de la immensa diversitat de microorganismes que ens envolten.
SEMINARI 2020 – ...i els artròpodes dominaren la Terra
Fa més de 550 milions d’anys van aparèixer, en els ambients aquàtics, els primers organismes que podríem identificar com a artròpodes. No és fins a un centenar de milions d’anys més tard que aquests artròpodes van emergir de l’aigua per colonitzar un món dominat per plantes primitives. Els primers en fer-ho van ser els antecessors d’aràcnids i miriàpodes, unes desenes de milions d’anys després ho farien els insectes. Actualment els insectes representen gairebé el 80% de la diversitat total animal coneguda del planeta. Aquest fet ha despertat des d’antuvi la curiositat de molts naturalistes, de manera que l’entomologia té una llarga història ja des del segle XVI; però no és fins a mitjans del segle XIX quan té un reconeixement científic considerable.
SEMINARI 2019 – Els elements endreçats: la taula periòdica i els seus misteris
Des del començament dels temps, la matèria s’ha anat organitzant i ha format una multitud d’elements. La majoria es poden trobar a la natura, però n’hi ha que només es poden observar al laboratori. A la taula periòdica dels elements, concebuda originalment per Dmitri Mendeléiev ara fa cent cinquanta anys, tots aquests elements estan endreçats segons les característiques dels seus àtoms. Així es poden deduir les seves propietats d’acord amb el lloc que ocupen, i fins i tot preveure l’existència d’algun de desconegut.
SEMINARI 2018 – "Tempus fugit"
L'Univers, la matèria i la vida estan, inexorablement, sotmesos als designis del pas del temps. Però què és realment el temps? Com ha evolucionat la Terra amb el temps i com s'ho fan els éssers vius per "comptar-lo"?
SEMINARI 2017 – Sexe, desenvolupament i evolució
Milions d’anys d’evolució han forjat la biodiversitat de la que gaudim avui dia al nostre planeta. El sexe, a més d’excitant i divertit, és un dels principals components d’aquesta evolució.
SEMINARI 2016 – Llum, foscor i éssers vius
La llum del sol és gairebé imprescindible pel desenvolupement de la vida a la Terra, malgrat tot, alguns organismes s’han adaptat a viure a la foscor.
SEMINARI 2015 – El sòl, font de vida
El conjunt de la societat ha anat prenent consciència que tant l’aire com l’aigua són fonts de vida. Com a conseqüència, s’han anat adoptant mesures per tal de procurar la recuperació i preservació d’aquests recursos, malgrat les dificultats que comporta fer-ho, ja que els beneficis són molt superiors.
Anteriors...
SEMINARI 2014 – La vida de les aigües dolces
Dedicat als sistemes aquàtics continentals: basses, estanys, llacunes, cursos fluvials, fonts i coves.
SEMINARI 2013 – Roques, sorra i aigua
L’explotació dels recursos geològics a la comarca ha estat sempre present, encara que de forma modesta pel tipus de materials, i ha contribuït al desenvolupament econòmic durant molts segles.
SEMINARI 2012 – Una mirada al bosc
Els boscos són espais naturals on es desenvolupa la vida d’una multitud de microorganismes, fongs, plantes i animals, en un ambient que els és propici a tots plegats. L’objectiu de l’Any Internacional dels Boscos fou el de conscienciar la població mundial i sobretot els estats, de la importància de cuidar els boscos per tal de protegir la biodiversitat.
SEMINARI 2011 – Comunicació i defensa a la natura
SEMINARI 2010 – La sisena extinció
SEMINARI 2009 – Darwin i l'evolució
Els productes químics que deriven d’aquests processos de comunicació i defensa, com per exemple les feromones i els tòxics, reben una gran atenció per part de la indústria química (perfumeria, farmàcia, etc.). Els humans han après a sintetitzar químicament aquests productes que elaboren els animals i les plantes per establir relació entre ells.
L’extinció és un fet consubstancial amb l’evolució. Les espècies apareixen fruit de modificacions d’una espècie anterior, romanen més o menys estables durant un període de temps que s’ha estimat de 4 milions d’anys de mitjana i desapareixen perquè esdevenen altres espècies o bé perquè no són prou competitives.
En els 150 anys posteriors a la publicació de L’origen de les espècies, s’han anat realitzant descobriments científics que han travat, encara més, els postulats de la seva teoria. Les lleis de la genètica, primer, la biologia molecular, més endavant, i també la paleontologia han anat donant resposta amb el temps al debat científic obert sobre la teoria de l’evolució.
SEMINARI 2008 – Invasions!
SEMINARI 2007 – El valor dels espais agraris periurbans
SEMINARI 2006 – Canvi climàtic
La introducció d’espècies forànies, altrament dites al·lòctones, no és una qüestió que hagi sorgit fa poc temps. Els romans ja van documentar que el pi pinyoner, una espècie que tenim com a pròpia del paisatge que ens envolta, va ser introduïda pels fenicis i grecs des de diferents indrets de la Mediterrània.
Ara fa uns set mil anys s’iniciava el que s’ha vingut a anomenar la revolució neolítica. En aquella època, l’espècie humana va començar a descobrir i a desenvolupar tècniques de cultiu i de ramaderia que li permeteren fer el pas de nòmada a sedentària.
L’evidència comença a obrir els ulls a tota la societat: glaceres que reculen de manera ostensible, passos marítims navegables per primera vegada entremig del gel de l’Àrtic... I fenòmens climàtics que es mostren més extrems del que havíem conegut fins ara...
SEMINARI 2005 – Ecosistemes de Catalunya
SEMINARI 2004 – L'Antàrtida, molt més que gel
SEMINARI 2003 – Ecologia urbana i sostenibilitat
L’ecosistema és, precisament, aquell espai on es donen les condicions favorables per a desenvolupar la vida de cada un dels membres d’una determinada espècie. Però la vida d’aquests individus no està absent de necessitats que han de cobrir amb elements del medi físic i per mitjà de la relació amb individus d’altres espècies que també tenen aquest espai com el més favorable...
La constatació que els ecosistemes antàrtics han esdevingut molt sensibles a les pertorbacions introduïdes pels establiments humans a la zona han fet reconsiderar diverses vegades el Tractat cap a mesures cada cop molt més restrictives de qualsevol tipus d'activitat extractiva, fins i tot pesquera, i que obligués tots els països que en formes- sin part a complir un codi de conducta: netejar i eliminar tot tipus de residus, i assumir un compromís per a la salvaguarda d'uns ecosistemes únics al planeta.
L’ecosistema és, precisament, aquell espai on es donen les condicions favorables per a desenvolupar la vida de cada un dels membres d’una determinada espècie. Però la vida d’aquests individus no està absent de necessitats que han de cobrir amb elements del medi físic i per mitjà de la relació amb individus d’altres espècies que també tenen aquest espai com el més favorable...
SEMINARI 2002 – Rieres, rius i riberes
SEMINARI 2001 – L'Alguer de Mataró
SEMINARI 2000 – La conservació de la biodiversitat
SEMINARI 1998 – Viatge al fons del mar: el Maresme de 0 a –50 m
SEMINARI 1996 – Dinàmica i percepció del paisatge
SEMINARI 1993 – El litoral del maresme